akoestiek oplossingen

Akoestiek verbeteren binnen kantoren en scholen?

Goede akoestiek zorgt voor rust en comfort. 

Slechte akoestiek heeft direct invloed op de productiviteit van de werknemers. Het staat niet voor niets in de top 5 van irritaties op de werkvloer.

Als je spreekt van slechte akoestiek betekent dit dat de eigenschappen van het geluid niet overeenkomt met het gebruik van de ruimte. Vaak gaat het om de nagalm van het geluid.

De akoestiek binnen de ruimte verbeteren kan door het plaatsen van akoestische panelen, akoestische systeemplafond, spuiten van cellulose of het plaatsen van speciale akoestische vloerbedekking. 

Verbeteren van akoestiek door akoestische panelen.

Er zijn verschillende typen akoestische panelen: plafondpanelen, wandpanelen, schermen en baffles. Deze zijn in alle kleuren en maten verkrijgbaar.

Plafondpanelen

plafondpanelen akoestiek

Plafondpanelen zijn het meest efficiënt om geluid te absorberen. Een plafond beslaat vaak de hele ruimte waardoor de panelen gelijkmatig verdeeld kunnen worden over de ruimte. Omdat ze doorgaans buiten direct bereik hangen is de kans op beschadiging beperkt.

Wandpanelen

wandpaneel akoestiek

Wandpanelen zijn ook zeer geschikt voor geluidsabsorptie. Het zijn strakke panelen die over de ruimte verdeeld kunnen worden of plaats ze juist dicht bij de bron. Laat ze opvallen met mooie fotoprints of juist subtiel in één of meerdere unikleuren. Hierdoor zijn ze vaak een mooie toevoeging voor de inrichting zonder dat het direct wordt gezien als akoestische oplossing.

Schermen

akoestische schermen

Schermen zijn panelen die los in de ruimte worden geplaatst. Dit kan op veel verschillende manieren, zoals op poten, op wielen, gespannen aan staaldraad, loshangend aan draden etc. Ze zijn ideaal voor kantoortuinen en afdelingen waar mensen veel telefoneren. Doordat de panelen vrij in de ruimte worden toegepast zijn ze dubbelzijdig uitgevoerd. Dit betekent ook dubbelzijdige absorptie.

Baffles

baffles akoestiek

Baffles zijn akoestische schermen die vaak met kettingen of kabels aan het plafond worden gehangen. Ze zijn zeer geschikt voor hogere ruimtes zoals ontvangsthallen en zalen van theaters en hotels.

Geluid absorberen door een akoestisch systeemplafond.

Bij een interieurontwerp is het altijd zoeken naar de balans tussen esthetiek en functionaliteit.

In moderne kantoren kies je bij het ontwerp vaak voor een strakke afwerking met gestucte witte gipsplatenplafonds. De akoestiek van gipsplaten is alleen niet optimaal. Je kunt dan beter kiezen voor een naadloos akoestiek systeemplafond. Deze zorgt voor een ongeëvenaarde akoestiek.  In industriële interieurs is het juist mooi om het betonnen plafond te laten zien, maar dit gaat ten koste van de akoestiek. Een goede oplossing hiervoor is te kiezen voor een betonlook systeemplafond, waarbij je het industriële karakter van het interieur behoudt zonder dat dit ten koste gaan van de akoestiek.

Toch liever geen systeemplafond?

Dan is er ook de mogelijkheid om het plafond in laten spuiten met geluidsabsorberende naadloze cellulose laag. Dit kan op elk plafond gespoten worden. Het wordt ook wel spuitplafond genoemd. Cellulose of de  papiervlokken bestaat uit gerecycled krantenpapier dat het plafond volledig bedekt met een geluidsabsorberende zachte laag. Dit zorgt voor minder galm in de ruimte. Hoe dikker de cellulose laag, hoe hoger de geluidsabsorptie. De ideale oplossing als je een betere akoestiek wil in de ruimte, maar geen systeemplafond wilt. Op deze manier hou je toch die industriele uitstraling. Een spuitplafond is in elk gewenste kleur te krijgen. 

spuitplafond akoestiek
Tot slot kun je kiezen voor akoestische vloerbedekking. Dit is speciale vloerbedekking die zorgt voor een optimale regulering van het geluid.  

Wilt u meer informatie over akoestiek? Neem dan gerust contact met ons op!