akoestiek verbeteren kantoor Harderwijk

Akoestiek verbeteren binnen kantoren en scholen?

Goede akoestiek zorgt voor rust en comfort

 

Slechte akoestiek heeft direct invloed op de productiviteit van de werknemers. Het staat niet voor niets in de top 5 van irritaties op de werkvloer. Geluid is de grootste stoorfactor op kantoor. Bovendien heeft slechte akoestiek een negatieve invloed op onze gezondheid en kunnen zelf serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en stress. De hele dag werken in een ruimte met geluidshinder en galm vergt veel energie. Daarom kan een slechte akoestiek op lange termijn leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Als je spreekt van slechte akoestiek betekent dit dat de eigenschappen van het geluid niet overeenkomt met het gebruik van de ruimte. Vaak gaat het om de nagalm van het geluid.

De akoestiek binnen de ruimte verbeteren kan door het plaatsen van akoestische panelen, akoestische systeemplafond, spuiten van cellulose of het plaatsen van speciale akoestische vloerbedekking. 

Verbeteren van akoestiek met akoestische panelen: kies uit 4 verschillende typen

Er zijn verschillende typen akoestische panelen verkrijgbaar: plafondpanelen, wandpanelen, schermen en baffles. Omdat het hier gaat om losse panelen aan het plafond, losstaand of aan de wand zijn deze makkelijk in de ruimte te plaatsen. De akoestische panelen zijn er in verschillende maten en kleuren.

Plafondpanelen

plafondpanelen akoestiek

Plafondpanelen zijn het meest efficiënt om geluid te absorberen. Een plafond beslaat namelijk de hele ruimte waardoor de panelen hier gelijkmatig over verdeeld kunnen worden. Vooral in grote ruimtes zoals hallen, aula’s of ontmoetingsruimtes zijn ze ideaal. Dit zijn vaak ruimtes waar te weinig ‘zachte’ materialen aanwezig zijn.

Wandpanelen

akoestische wandpanelen

Wandpanelen zijn zeer geschikt voor geluidsabsorptie. Het zijn strakke panelen die op de wand worden geplaatst. Laat ze opvallen met mooie fotoprints of juist subtiel in één of meerdere unikleuren. Hierdoor zijn ze een mooie toevoeging voor de inrichting zonder dat het direct wordt gezien als akoestische oplossing.

Schermen

akoestische schermen

Schermen zijn panelen die los in de ruimte worden geplaatst. Ze zijn ideaal voor kantoortuinen en afdelingen waar mensen veel telefoneren. Zet de schermen dan tussen de bureaus. Doordat de panelen vrij in de ruimte worden toegepast zijn ze dubbelzijdig uitgevoerd. Dit betekent ook dubbelzijdige geluidsabsorptie.

Baffles

Baffles zijn akoestische schermen die verticaal met kettingen of kabels aan het plafond worden gehangen. Ze zijn zeer geschikt voor hoge ruimtes zoals ontvangsthallen en zalen van theaters en hotels. Baffles zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen, kleuren en materialen. 

Geluidabsorbatie door een akoestisch systeemplafond

Bij een interieurontwerp is het altijd zoeken naar de balans tussen esthetiek en functionaliteit

In moderne kantoren kies je bij het ontwerp vaak voor een strakke afwerking met gestucte witte gipsplatenplafonds. De akoestiek van gipsplaten is alleen niet optimaal. Je kunt dan beter kiezen voor een naadloos akoestiek systeemplafond. Deze zorgt voor een betere akoestiek. 

In industriële interieurs is het juist mooi om het betonnen plafond te laten zien, maar dit gaat ten koste van de akoestiek. Een goede oplossing hiervoor is te kiezen voor een betonlook systeemplafond, waarbij je het industriële karakter van het interieur behoudt zonder dat dit ten koste gaan van de akoestiek.

Toch liever een open plafond?

Laat dan het plafond inspuiten met een geluidsabsorberende naadloze cellulose laag. Dit kan op elk plafond en wordt ook wel spuitplafond genoemd. Cellulose of de papiervlokken bestaan uit gerecycled krantenpapier dat het plafond volledig bedekt met een geluidsabsorberende zachte laag. Dit zorgt voor minder galm in de ruimte. Hoe dikker de cellulose laag, hoe hoger de geluidsabsorptie. De ideale oplossing als je een betere akoestiek wil in de ruimte, maar geen systeemplafond wilt. Op deze manier hou je toch die industriële uitstraling. Een spuitplafond is in elk gewenste kleur te krijgen. 

spuitplafond akoestiek
Tot slot kun je kiezen voor akoestische vloerbedekking of gordijnen. Dit is speciale stoffering die zorgt voor een optimale regulering van het geluid.  

Wil je meer informatie over akoestiek? Neem contact met ons op!