BLOG | Goede akoestiek in hybride werkomgeving

goede akoestiek

Foto: project ontworpen door Brains + Bricks

Hybride werken is het nieuwe ‘normaal’

We kunnen er niet omheen. Hybride werken is het nieuwe ‘normaal’. Steeds meer mensen werken gedeeltelijk thuis en op kantoor. Samen even online overleggen of vergaderen via videobellen is een onderdeel geworden van het nieuwe werken. Dit heeft invloed op de inrichting en indeling van kantoren. Het kantoor wordt nog meer een ontmoetingsplek. Tegelijkertijd zijn er ook ruimtes nodig om geconcentreerd te kunnen werken of in alle rust te kunnen videobellen. Juist de akoestiek in zulke ruimtes is belangrijk. Bijgeluiden en galm tijdens een online meeting is erg storend.

Wat is goede akoestiek?

Goede akoestiek betekent een galmvrije ruimte waarbij al het geluid gelijkmatig wordt geabsorbeerd. Galm wordt veroorzaakt door terugkaatsing van het geluid tegen materialen met een gladde en harde afwerking. Denk aan glas, beton en staal. Zachte materialen nemen het geluid op en zorgen voor minder galm. In een kantoor wil je een zo kort mogelijk nagalmtijd om zo prettig mogelijk te werken. Er zijn veel verschillende oplossingen om de akoestiek binnen je kantoor te verbeteren.  

Akoestische oplossingen kantoor

Het optimaliseren van de akoestiek op kantoor kan op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een akoestische belcel of hub waar je rustig in alle privacy kan (video)bellen of even geconcentreerd kan werken zonder hinderlijke geluiden van buitenaf. Om de galm in grotere ruimtes te verminderen kun je deze plekken voorzien van een akoestisch plafond, akoestische vloerbedekking, akoestische gordijnen en/of akoestische panelen. Bij de akoestische panelen gaat het om losse elementen die je in de ruimte zet of hangt. Plafondpanelen, wandpanelen, schermen en baffles.

Plafond met geluidsabsorberende laag

Een andere mogelijkheid is om het plafond in laten spuiten met geluidsabsorberende naadloze cellulose laag. Dit kan op elk plafond gespoten worden. Cellulose, ook wel papiervlokken genoemd, is gerecycled krantenpapier dat het plafond volledig bedekt met een geluidsabsorberende zachte laag. Dit zorgt voor minder galm in de ruimte. Hoe dikker de cellulose laag, hoe hoger de geluidsabsorptie. 

Slechte akoestiek invloed op gezondheid

Geluid is de grootste stoorfactor op kantoor. Bovendien heeft slechte akoestiek een negatieve invloed op onze gezondheid en kunnen zelf serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en stress. De hele dag werken in een ruimte met geluidshinder en galm vergt veel energie. Daarom kan een slechte akoestiek op lange termijn leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

"Door de stijging van hybride werken zijn kantoren steeds meer aan het nadenken over een nieuwe indeling van het kantoor. Zorg in de verschillende ruimtes voor de juiste akoestiek."

Houten latjes wand

Advies nodig over de akoestiek of de nieuwe indeling van je kantoor? Neem contact met ons op!