Grote impact van een gezonde werkomgeving op de motivatie van werknemers.

E

en gezonde werkomgeving leidt tot verbetering van productiviteit, verlaging van het ziekteverzuim en verhoging van het werkgeluk van werknemers. Mensen die met plezier aan het werk gaan zijn productiever en werken efficiënter. Een goede reden om te zorgen voor een gezonde werkomgeving voor je werknemers. Maar hoe? In deze nieuwsbrief geven we een aantal tips voor het verbeteren van de werkomgeving. 

Tips voor een gezonde werkomgeving!

Frisse lucht

Een goede ventilatie in kantoor is belangrijk. Dit kan simpel door elke dag het raam even open te zetten, maar tegenwoordig is dit bij veel kantoren niet mogelijk. Een andere oplossing is een luchtreiniger die onzuiverheden en luchtverontreinigende stoffen verwijdert. 

Ook kan je kiezen voor het plaatsen van kamerplanten. Je hebt speciale luchtzuiverende kamerplanten. Deze planten maken de lucht zuiverder en verhogen het zuurstofgehalte. Dit zorgt voor minder stress en meer productiviteit. Heb je geen ruimte voor planten? Kies dan voor hangplanten, hanggroen aan de muur of moswanden. 

moswanden werkomgeving
sta-zit werkplek

Sta-zit werkplek

De hele dag zitten achter je bureau kan gezondheidsproblemen veroorzaken, bovendien heeft dit invloed op de motivatie en creativiteit van je werknemers. Tegenwoordig zijn er vele soorten zit-sta-bureaus die gemakkelijk in hoogte zijn te verstellen. Op deze manier is het mogelijk om af te wisselen tussen zittend en staand werken.  Juist de afwisseling in de werkhouding is nodig om gezond en fit te blijven. Er zijn drie manieren om zit-sta-bureaus te verstellen, namelijk met een slinger, gasveer of elektrisch. 

Je kunt natuurlijk ook kiezen om in plaats van een stoel gebruik te maken van een kruk of een bal. Dit zorgt voor een actieve zit. 

Natuurlijke verlichting

Hoe meer natuurlijk licht, hoe productiever je werknemers. Licht beïnvloedt het gedrag en prestatievermogen van mensen. Het plaatsen van zoveel mogelijk glazen systeemwanden in kantoor zorgen ervoor dat er veel daglicht naar binnenkomt. Het is mogelijk om door het juist plaatsen van glazen wanden bij kantoren met weinig ramen een licht en open kantoor te realiseren.  Lukt dit echt niet, zorg dan voor de juiste kunstmatige verlichting om een prettige werkomgeving te creëren. 

natuurlijke verlichting kantoor

Ontspanning

Zorg voor ruimte voor ontspanning. Dit kan door een wandeling in de natuur of voor ontspanning op kantoor. Op dit moment is een voetbaltafel, pooltafel of dartbord op kantoor erg populair. Het is ook heel gezellig om samen even een potje te voetballen. Dit verhoogt ook de sfeer onder collega’s. Maar ook samen even een kop koffie of thee drinken in een aparte coffeecorner is een goede manier om even los te komen van je werk.  Even een moment van ontspanning verhoogt het concentratieniveau van je werknemers.

voetbaltafel kantoor
Akoestiek

Akoestiek

Slechte akoestiek heeft direct invloed op de productiviteit van de werknemers. Er is dan ook niets ergers dan een hol geluid op kantoor of veel galm in de ruimte. Het staat niet voor niets in de top 5 van irritaties op de werkvloer. Goede akoestiek zorgt voor rust en comfort. Het geluid kun je absorberen door het plaatsen van akoestische panelen, schermen of baffles. Bij industriele inrichtingen met open plafonds kun je kiezen voor het laten spuiten van speciale vlokken op het plafond die de akoestiek verbeteren. 

Meer informatie over akoestiek.