1 december 2019 by Wemes Projecten

Waarom een systeemplafond?

H

et systeemplafond wordt veel toegepast bij kantoren en scholen. Waarom een systeemplafond en geen metal stud plafond? Vaak voor het uit het zicht houden van leidingwerk en technische installaties. Het voordeel van een systeemplafond is dat deze technische installaties wel bereikbaar blijven. Bovendien is het eenvoudig om verlichtingsarmaturen, bijvoorbeeld ledpanelen, en spots in het plafond te verwerken. 

Naast het bedekken van het leidingwerk en technische installaties heeft een systeemplafond meer voordelen. Denk aan akoestiek, lichtreflectie en brandwerendheid.

Akoestiek

In kantoren kan de akoestiek eenvoudig verbeterd worden door het plaatsen van een systeemplafond met geluidsabsorberende plafondplaten. Slechte akoestiek is een technisch probleem, dat een directe invloed heeft op de productiviteit van uw werknemers en de werksfeer op kantoor.

Lichtreflectie

Bij lichtreflectie gaat het om de hoeveelheid licht dat een plafondplaat weerkaatst nadat er licht op de plafondplaat komt. Een slecht verlichte ruimte heeft invloed op de arbeidsproductiviteit, dus een plafondplaat met een hoge reflectie is een oplossing in ruimtes waar weinig natuurlijk licht binnenkomt.

Brandwerendheid

Als de brandwerendheid belangrijk is, is het mogelijk om te kiezen voor plafondplaten die tot 90 minuten brandwerend zijn. De platen moeten dan wel in combinatie met het juiste rasterwerk gemonteerd worden. 

Waarom een systeemplafond niet alleen functioneel?
Het draagt ook bij aan de sfeer en look binnen het kantoor.

systeemplafond
Van Asselt
waarom een systeemplafond

Kies voor de afwerking die het beste past bij de inrichtingswensen

Systeemplafond zijn in veel verschillende kleuren en structuren verkrijgbaar. Het meest verkochte systeemplafond is wit, maar steeds vaker kiezen bedrijven voor een zwart plafond of een plafond met houten panelen of houten stroken. Bij een hotel in IJsselstein is er gekozen voor een bijzonder systeemplafond, namelijk met gipsen ornamenten. Het is nu wel duidelijk waarom een systeemplafond niet saai hoeft te zijn. 

maatwerk keukenbar
systeemplafond

Inleg, doorzak of verdekt

Het systeemplafond bestaat uit een raster van aluminium waarop de plafondplaten worden gelegd. Dit raster hangt met snelhangers aan het bouwkundige plafond. De plafondplaten liggen los op het raster waardoor het eenvoudig is om boven het plafond te komen. De manier waarop deze plafondplaten op het raster liggen kan verschillen. Meestal worden de plafondplaten direct op het raster gelegd (inleg), ze liggen dan op dezelfde hoogte als het raster. Het gehele raster is dan goed zichtbaar. Bij de doorzakmethode komen de plafondplaten wat lager (doorzakken) dan het raster waardoor het raster wat minder zichtbaar is. Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor verdekte plafondplaten. Er blijft dan nog een smalle opening tussen de plafondplaten zichtbaar. Het raster is dan uit zicht. Wat zorgt voor een strakke uitstraling.

type systeemplafond doorzak inleg verdekt
Meer informatie of advies? Neem contact met ons op!